© 2018 Teriya, Nachtegaalstraat 29, 3110 Rotselaar, België
Webmaster: webmaster@teriya.be

Bezoek onze facebookpagina
Breng ook eens een bezoekje aan onze Facebook pagina
2021
4 mei: aanvang van de 3e reeks “causeries”
Benkan organiseert een nieuwe reeks van 15 voordrachten over thema's die de jonge studentes erg nauw liggen: puberteit, hygiëne, familie-planning, ongewenste zwangerschap, gedwongen huwelijk, overdraagbare ziekten, malaria, drugsgebruik en het gebruik van soude caustique bij het verven van stoffen. Mr. Diarra, medewerker bij het Rode Kruis, was opnieuw de spreker. Ina, de dochter van Boubacar, zelf verpleegkundige, assisteerde en functioneerde als raadgeefster voor de meisjes. We vernemen dat Ina nu een medische job aanvaard heeft in een centrum op 100 km van Bamako. We hopen dat ze nadien haar taak bij Benkan terug kan opnemen.
Vijf van deze sessies worden ook door de vrouwen uit de buurt gevolgd. Op bepaalde voordrachten waren meer dan 70 mensen aanwezig.
Begin juni : debat over geweld in de samenleving
Studenten van de  ‘Université de Bamako’ vertoonden op het centrum een film over het thema geweld en verzoening. Sinds de opkomst van het religieus extremisme worden mensen in Mali meer met geweld geconfronteerd. De film toont scenes, door acteurs nagespeeld, waarin  geweld en verzoening centraal staan.  Tijdens het debat dat er op volgde, kregen de meisjes de kans hun eigen ervaringen te verwoorden en hoe ze ermee omgaan. Uit deze getuigenissen is gebleken dat heel wat vrouwen traumatiserende ervaringen hebben en er nood aan psychologische begeleiding is.
8 juni: start van de opleiding tot zelfstandige onderneemsters (Formation en Entreprenariat)
Deze vervolgopleiding bestaat uit twee luiken:
a) La formation de perfectionnement
Aan deze voortgezette vorming naaien ‘formation de perfectionnement coupe couture’ namen 12 meisjes uit de basisopleiding deel voor een periode van 3 maand (juli-september 2021). Ze zijn gemotiveerd om later een zelfstandig naaiatelier uit te bouwen. Voor deze opleiding engageerde Benkan Mr. Keïta,  een man die al jaren werkt voor het Centre d’Orientation Professionnelle de Coupe et Couture (COPCC). Negen nieuwe, kwaliteitsvolle naaimachines werden aangekocht.
b) Vorming tot ondernemerschap en creatie van een verkoopsatelier
In oktober zijn de meisjes gestart  met het creëren van hun eigen marché. Deze vorming duurt ook 3 maand. Mr. Keïta is hun coach: hij begeleidt en volgt hen op bij het naaiwerk en de verkoop van hun producten, opmaak prijzen en facturen, klantenonthaal, marketing… .
Onder zijn leiding is een verkoopsatelier  op het centrum Benkan opgestart waarin hun naaiproducten van de vorige vorming te koop worden gesteld.
Zo biedt Benkan voortaan twee opleidingen naaien aan: een basisopleiding geleid door Marie- Anne en Esther en een vervolgopleiding; deze laatste telkens in shifts van drie maanden:  naaien met vorming tot zelfstandig onderneemster, geleid door Mr. Keita.


Met Adiza Sangaré, coach van de Benkan-medewerkers, heeft Teriya regelmatig online-overleg over de werking van Benkan; ze adviseert en stuurt het project.
27 mei: diploma-uitreiking
Het bleef bij een bescheiden feest met een eenvoudig eetmaal. Voor de gelegenheid hadden de meisjes, kleren, mondmaskers en een handtas in dezelfde stof gemaakt. De notabelen van de buurt kregen  een rondleiding in de lokalen van het centrum waar de vrouwen hun werk tentoonstelden.