© 2018 Teriya, Nachtegaalstraat 29, 3110 Rotselaar, België
Webmaster: webmaster@teriya.be
Breng ook eens een bezoekje aan onze Facebook pagina
2016
24 april 2016: jaarlijkse TERIYA-dag in Leren Ondernemen te Leuven
Deze Teriya-dag stond helemaal in het teken van de bouw van het nieuwe opleidingscentrum van Benkan te Bamako.
Onze sympathisanten kwamen dit jaar vooral wandelen; voor fietsen was het weer net iets te grillig. Deze wandeling ging door onder leiding van een heel charmante stadsgids langs de ‘Groene Plekjes van Leuven’: parken, tuinen, groene binnenpleintjes van de universitaire colleges. Vaak zeer verrassend, zelfs voor mensen die vroeger in Leuven studeerden.
In de avond kregen we bij het spaghettimaal door Jul en zijn team klaargemaakt, een projectie te zien over de evolutie van de bouw van het nieuwe opleidingscentrum in Bamako. Moniek en Julia brachten uitvoerig verslag over het werkbezoek van november 2015. De ruwbouw is ongeveer af. Benkan plant in de loop van juli naar het nieuwe centrum te verhuizen.
We danken onze trouwe sympathisanten die dit project blijven steunen en Leren Ondernemen die elk jaar ons hun restaurant ter beschikking stelt.
10 december 2016: Sociale Kerstmarkt te Tervuren
Pas terug van Bamako stonden we op de Sociale Kerstmarkt te Tervuren. Weer was er rijstpap, koffie, cakes....en een gezellige drukte. De Kerstsfeer was uitstekend.De gemeente Tervuren geeft Benkan een jaarlijkse subsidie.
23 november - 5 december 2016: werkbezoek te Bamako
Eind november gingen Julia, Moniek en Paul van Teriya op werkbezoek naar Bamako. Met de woorden “Nous sommes chez nous; nos esprits sont en paix” werden we door Marie Anne, Sira, Esther en Boubacar in het pas gebouwde opleidingscentrum in Sangarébougou, in het oosten van Bamako, ontvangen. Het nieuwe centrum is een oase van rust en orde in een arme stadswijk. Het gebouw is naar plan uitgevoerd en binnen het geraamde budget. Twee ruime leslokalen voor de opleiding snit en naad en het verfatelier op de koer zijn in gebruik. Het borduuratelier wordt in gereedheid gebracht en BENKAN is op zoek naar een betaalbare maître-brodeur. Op dit moment zijn 72 vrouwen ingeschreven voor de opleidingen. Ze betalen een jaarlijks inschrijvingsgeld van 5.000 CFA en maandelijks 3.000 CFA (4,5 €). BENKAN richt zich duidelijk, in tegenstelling tot de vele naaiateliers in de stad, tot de armste lagen van de bevolking.
Dagelijks werkten Julia, Moniek en Paul met Marie Anne, Esther, Sira en Boubacar rond project-, budgetbeheer en financieel beleid (in functie van autonomie en duurzaamheid van het project). Door het nieuwe gebouw krijgen de mensen van de 'Association' BENKAN nieuwe verantwoordelijkheden: het gebouw is hun eigendom en moet goed gerund worden. In de werksessies werden deze nieuwe verantwoordelijkheden en de statuten besproken. We spraken ook met de apprenantes die unaniem enthousiast zijn over de kans die ze krijgen een betaalbare en kwalitatieve opleiding te volgen.
Jul en Willy, beiden van Ingenieurs zonder Grenzen, hebben met Boubacar en Kandia, de bouwcoördinator, verbeteringen voorgesteld voor het verfatelier en de ommuring.
In de namiddag gingen we te voet terug naar ons eenvoudig hotelletje Le Wa. Onderweg kregen we de kans het leven van Bamako te zien zoals het is. Een stad waar grote delen van de bevolking aan hun lot overgelaten worden; zonder straten, met amper elektriciteits- en watervoorziening en waar veel jonge mensen werkloos op straat zitten.
Tijdens het werkbezoek hebben we voorbereidingen getroffen voor de tweede bouwfase: de bouw van een bovenverdieping waar 2 leslokalen, een borduurlokaal en de startende microbedrijfjes zullen gevestigd worden. Afhankelijk van de sponsoring zal voor het komende regenseizoen in mei 2017 de ruwbouw klaar zijn en het dak erop geplaatst. Met Kandia en de aannemer hebben Jul en Willy in overleg met de leiding van BENKAN de plannen voor de bovenverdieping uitgewerkt.
Ons bezoek hebben we helemaal persoonlijk betaald. Elke donatie gaat volledig naar het project BENKAN.
We hebben ook vier reistassen vol stoffen meegenomen die in Bamako zullen verwerkt worden.
Het werkbezoek werd besloten met een gemeenschappelijk etentje in Le Wa; de uitbater trakteerde ons en de mensen en vrienden van Benkan op een rijstmaaltijd met een sucrerie !
Dankzij de sponsors: de sympathisanten van TERIYA, Rotary Kluisbergen, Wereld Missie Hulp, de gemeenten Oud-Heverlee, Tervuren en Rotselaar en Eu Can Aid, kon het nieuwe opleidingscentrum gebouwd worden.
20 november 2016: Vredesmarkt Oud-Heverlee
Dit jaar ging de Vredesmarkt wegens het regenweer door in de zaal 'De Roosenberg'. Anne, Linda en Julia hadden rijstpap, chocolade-cakes en gembersap voorzien. En lavendelzakjes uit Mali-stof, kerstkaarten, ijzeren mannetjes, pennenzakjes waren er te koop.Tot onze verrassing wonnen we nog de tombola, wat ons 1110 € opbracht!
Oud-Heverlee steunt ons project met een jaarlijkse subsidie.
29 september 2016: Diploma-uitreiking
Op 29 september vond de officiële opening plaats van het nieuwe centrum in Sangarébougou samen met de diploma-uitreiking. 35 vrouwen kregen voor snit en naad en 15 voor textielverven hun getuigschrift. Er was heel veel belangstelling door de mensen uit de buurt, want een 1000-tal bezoekers kwamen naar het centrum. De dagen erop werden de meeste inschrijvingen geregistreerd.