Na het verdwijnen van Mali-Enjeu nemen twee lesgeefsters, Marie-Anne Sacko en Sira  (Salomatou Diakité) op vraag van de cursisten het initiatief om op eigen houtje een opleidingscentrum voor kansarme meisjes en vrouwen van Bamako op te richten.
Met de steun van Teriya gingen ze in oktober 2011 van start onder de naam: “Benkan: Association pour la Promotion, la Formation et le Développement”.
Benkan is het Bambara-woord voor samenwerking.
Zij worden namens Teriya begeleid door Tolo, de vroegere directeur van Mali-Enjeu. Hij is hun adviseur.



Bezoek onze facebookpagina
Breng ook eens een bezoekje aan onze Facebook pagina

© 2015 Teriya, Nachtegaalstraat 29, 3110 Rotselaar, België
Webmaster: webmaster@teriya.be
Vrouwen organiseren hun eigen opleiding
te Bamako


Het naai- en verfatelier van Vrouwen voor Vrouwen
ImageBenkan36Small
ImageBenkan84Small
Een eenvoudig atelier richtten ze in op de binnenplaats  en in een paar kamers in de woonkoer van Sira. Een zeil beschermt de enkele naaimachines die ze hebben tegen zon en regen. In een hoek van de ‘cour’ komt het verfatelier. Hier worden stoffen geverfd in de Malinese traditie: artistiek, kleurrijk, vol fantasie.
ImageBenkan93Small
Marie-Anne is een zeer gedreven vrouw die al veel jaren les geeft. Ze was steeds de drijvende kracht achter de school voor snit en naad in de ateliers van Mali-Enjeu. Sira is gespecialiseerd in het verven en bewerken van textiel met traditionele technieken.

In maart 2012 startten de nieuwe opleidingen naaien en stoffen verven, voor het eerst onder de leiding van Marie-Anne en Sira. Dagelijks geven ze les aan 80 meisjes en vrouwen die voordien nooit scholing konden volgen.
De naaicursus duurt 18 maanden, het textielverven 12. Ondertussen krijgen de vrouwen ook ‘éducation permanente’: alfabetisering, rekenen, ‘économie familiale’, ‘formation civique’ , ‘entreprenariat’…

Met het getuigschrift dat Benkan aflevert kunnen de cursisten zich later als zelfstandige vestigen of in een bedrijf aan de slag gaan. Zo helpt Benkan deze vrouwen naar emancipatie en een waardig bestaan.

ImageBenkan109Small
Borduren: de innovatie van 2013

In Bamako is in de laatste jaren de vraag naar geborduurde kleren sterk gegroeid. Borduren is in Mali nog steeds hoofdzakelijk een mannenverhaal: het is een zaak van een maître brodeur die kleren artistiek versiert en zijn werk goed kan verkopen. Het opleidingscentrum Benkan heeft in maart 2013 een eerste borduurmachine aangekocht. Zo kunnen de vrouwen in het centrum de kleren die ze maken zelf met borduursel afwerken. Een eerste machine werd aangekocht met de steun van Teriya.                                                                              
Ondertussen hebben de vrouwen met de inkomsten die ze maken, voor een fijnere afwerking, nog 2 borduurmachines op afbetaling aangekocht. Een maître brodeur leidt enkele vrouwen op. Deze vorming duurt 2 jaar. Eventueel zullen zij later op hun beurt de kennis verder kunnen doorgeven.
0000157104-Mali BENKAN 258 bewerkt lichter
Getuigenis van Ténin Traoré, een cursiste
ImageBenkanFragmentSmall
5 10
Zelfredzaamheid/duurzaamheid

Benkan is voor 30% zelfredzaam: de inkomsten worden geleverd door de verkoop van producten in het borduuratelier en het verfatelier. Daarnaast is er ook de maandelijkse bijdrage: 4,5 € per cursist en het inschrijvingsgeld: 7,5 € (deze bedragen zijn niet haalbaar voor een aantal vrouwen). Hiermee betaalt Benkan een groot deel van de werkingskosten: water, elektriciteit, administratie… .
Benkan krijgt geen staatssteun en hun lesgevers geen staatsloon. Hun enige hulp komt van Teriya die hen ondersteunt in hun onderwijsopdracht en bij de aankoop van materiaal. Door onze tussenkomst kunnen de lesgevers zich volledig inzetten en moet aan de cursisten geen te hoog inschrijvingsgeld gevraagd worden.
Grosso modo investeert Teriya vooral in de opleidingen: uitbetaling van de lonen van 4 leerkrachten, waarvan gedeeltelijke uitbetaling voor 2 personen.                                                
Teriya geeft hen jaarlijks vorming over organisatieontwikkeling, kwaliteitsverbetering, boekhouding, budgetbeheer en commercialisering van de gemaakte producten.
Begin 2018 heeft Teriya Adiza als consulente geëngageerd; Adiza, een vroegere medewerkster van de ngo Mali-Enjeu, zal het team begeleiden met focus op duurzaamheid en een toekomstvisie.
12 11
Microbedrijfjes

Sommige afgestudeerde vrouwen zetten zich samen en werken in een groepje van 2 à 3 personen: ze vormen zo een eigen naai- of verfbedrijfje. Ze kopen een naaimachine of verfuitrusting op afbetaling en creëren hun eigen markt. De leiding van Benkan begeleidt hen. Deze initiatieven dragen bij tot de duurzaamheid van het project en zo worden vrouwen economisch zelfstandig wat ons uiteindelijk doel is.                                                                                                         
Om dit initiatief te bevorderen voorziet Teriya de bouw van een lokaal op de 1e verdieping van het nieuwe opleidingscentrum voor beginnende microbedrijfjes.
Een nieuw opleidingscentrum voor Benkan

In overleg met Teriya koopt Benkan in 2014 een bouwgrond in de commune Sangarébougou ten noordoosten van Bamako op een paar km van het oude opleidingscentrum. De plannen voor het nieuwe centrum worden door Ingenieurs zonder Grenzen en het bureau Bas Smets getekend in samenspraak met Benkan.
In 2015 kan door de steun van de gemeentelijke raden voor ontwikkelingssamenwerking van Rotselaar, Oud-Heverlee en Tervuren, Wereld Missie Hulp, de Rotaryclub van Kluisbergen en  EU can aid! met de bouw gestart worden.
Mevrouw Kandia Diarra is de bouwcoördinator. Ze werkt samen met een lokale aannemer. Boubacar, één van de leerkrachten, volgt de werken op.                                                                                      
Midden 2016 is het gelijkvloers en de ‘cour’ met verfatelier klaar en verhuist Benkan naar het nieuwe centrum.
Dank zij de steun van de Provincie West-Vlaanderen kan in 2017 met de bovenverdieping begonnen worden. In december 2017 is de ruwbouw en de trap klaar.                                    
Ingenieurs zonder Grenzen helpen bij de concrete opvolging van de bouw en geven advies over de nutsvoorzieningen.
1
Het team

Ondertussen is het team van lesgevers uitgebreid: Marie Anne en Sira, de stichtsters van Benkan, worden bijgestaan bij het naaien door Esther, en Fatumata assisteert Sira deeltijds bij het verven. Een maître brodeur leidt een kleine groep vrouwen voor het borduren op en Boubacar staat in voor de lessen algemene vorming-alfabetisering en voor de administratie van het project.
2
Terzijde

Eenvoud en realisme sieren de aanpak van Benkan. Mali beleeft moeilijke tijden. Lang was het land een voorbeeld van gedecentraliseerde democratische ontwikkeling in West-Afrika. De politieke ontwikkelingen in de regio betekenen een ernstig gevaar voor wast in Mali sinds 1992 werd gerealiseerd. Alleen weloverwogen investeringen in mensen kunnen politieke stormen overleven. Daarin willen Benkan en Teriya samen verder gaan.