© 2021 Teriya, Nachtegaalstraat 29, 3110 Rotselaar, België
Webmaster: webmaster@teriya.be

Bezoek onze facebookpagina
Breng ook eens een bezoekje aan onze Facebook pagina
Jouw steun maakt het verschil 
Het Opleidingscentrum van BENKAN voor kansarme meisjes en vrouwen te Bamako, Mali. Naaien, textielverven & alfabetisering
Kerstmis 2023


Werkbezoek in januari 2024
Midden januari gaan drie leden van ons bestuur op werkbezoek in Bamako. Het is belangrijk dat we in persoonlijke ontmoetingen het project bespreken. We worden door Benkan op het centrum ontvangen; een klaslokaal zal er als gastenkamer dienen. Op die manier zullen we gedurende een tiental dagen het leven van Benkan nauw meemaken en er door Benkan verwend worden.Politieke en sociale context in Mali
De veiligheidssituatie in het noorden van Mali is slecht. In het land is een derde van de bevolking afhankelijk van humanitaire hulp. In Bamako, de hoofdstad van het land, waar ons project werkt, is de toestand wat stabieler. Maar daar ook is er groeiende armoede, enorme prijsstijgingen en de sociale onrust neemt toe.

Evoluties in de basisopleiding naaien en de vervolgopleiding
-De basisopleiding naaien wordt verlengd van 18 maand naar 2 jaar, dit om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen zodat de meisjes een betere marktpositie kunnen verwerven.
-De vervolgopleiding naaien (“le perfectionnement”) die door Adama Keïta sedert 3 jaar gegeven wordt en startte als pilootproject, verloopt naar wens. Er is vraag om het verder te doen. Zo wordt het nu een geïntegreerd project in de opleidingen. Een deel van de cursus wordt besteed aan het beheren van een eigen naaiatelier: de cursistes leren prijzen bepalen, facturen maken en een eenvoudige boekhouding opstellen.

Verwerken en verkoop van Fonio
In de droge sahel landen van Noord- en West-Afrika is er een groeiende interesse voor de cultuur van Fonio, een graan dat goed groeit zelfs in woestijngebieden. Benkan is gestart met een project waarbij de vrouwen dit graan kopen en verwerken tot verschillende producten die bestemd zijn voor de lokale markt. De aankoop van het basisproduct zal met eigen middelen gedekt worden. Deze nevenactiviteit kan zeker de buurtwerking bevorderen en meer mensen in contact brengen met het centrum en zijn educatieve missie.

Het nieuwe paviljoen
Ondertussen is deze aanbouw achteraan in de koer, zo goed als klaar. Nu volgt nog de vloerafwerking. Dit paviljoen wordt het verkooppunt van het werk van het  naai- en verfatelier in het centrum en van de producten die de vrouwen uit de buurt thuis maken. Zo wordt het ook een ontmoetingsplaats voor de wijk.


       

                 


Aankoop van batterijen
Sinds enkele maanden zijn er in Bamako voortdurend stroomonderbrekingen; gemiddeld is er amper nog 4 uur elektriciteit per dag, wat de werking van het Centrum natuurlijk sterk bemoeilijkt. Een oplossing is het aankopen van batterijen om de stroomonderbrekingen te overbruggen.

Teriya was op de Kerstmarkt van de Association Femmes d’ Europe

In november werden de naaiproducten van Benkan tentoongesteld op deze Kerstmarkt.
‘Femmes d’Europe’, een filantropische organisatie van vrouwen uit 20 Europese landen,
financierde de bouw van het paviljoen.

Oproep voor stoffen
Mocht je stoffen te veel hebben, laat niet na het ons te melden.


Teriya-dag 2024
We hopen u allen te kunnen ontmoeten op zondag 21 april 2024 op onze Teriya-dag!

Dank aan onze sponsors
Dit project wordt dit jaar gerealiseerd met de steun van de GROS van Tervuren, Rotselaar, de 4de Pijler, de “Association Femmes d'Europe”, de Gemeentelijke Basisschool van Tervuren, en door onze talrijke sympathisanten die naast financiële steun ook interesse tonen voor het project. We krijgen medewerking van Leraars zonder Grenzen. Onze speciale dank voor de 12 Peters en Meters die het project ondersteunen.


Laat je warm hart spreken in deze kerstdagen

Onze projectrekening bij Leraars zonder Grenzen:
IBAN: BE 48 5230 8027 2427 (BIC: TRIOBEBB)
met vermelding (verplicht): “Gift aan LzG - Teriya”
Vanaf € 40 krijgt u een attest voor fiscale vrijstelling. Een gift van € 40 kost je slechts € 22.
U kunt ook storten op de rekening van Teriya vzw (zonder fiscaal attest):
IBAN: BE 57 9793 3658 3335


Het Teriya-team
Anne, Julia, Linda, Moniek, Paula, Paul, Rebekka en Willemien
Contact: 016/583448
Surf naar onze website:
www.teriya.be <http://www.teriya.be/>