© 2018 Teriya, Nachtegaalstraat 29, 3110 Rotselaar, België
Webmaster: webmaster@teriya.be

Bezoek onze facebookpagina
Breng ook eens een bezoekje aan onze Facebook pagina
2017
19 november 2017: Vredesmarkt Oud-Heverlee.                                                                      
Ook dit jaar ging de Vredesmarkt door in de zaal 'De Roosenberg'. Op deze markt waar lokale verenigingen en particulieren hun project in het Zuiden promoten stonden we met een kleurige stand vol naaiwerk, artisanale kleren, Malinese stoffen en juweeltjes. De koffie, taartjes en hapjes werden goed verkocht. De gemeente Oud-Heverlee steunt ons project heel trouw met een jaarlijkse subsidie.

DSC00512 DSC00497b
DSC00502 DSC00511
5-17 september  2017: Bezoek van Hamadoun Tolo, adviseur bij Benkan                                                                     
In september was H.Tolo, onze adviseur bij BENKAN, in België. Hij is medewerker van de Canadese Ambassade te Bamako op het terrein van onderwijs, gezondheid en vrouwenemancipatie. Tijdens een samenkomst met het Netwerk Mali-Burkina gaf hij toelichting over het onderwijssysteem in Mali. Ook overlegde hij met onze Raad van Bestuur over het opmaken van een strategisch plan hier en ginder voor de versterking van de duurzaamheid van het project. Met Rebekka, onze voorzitster, bracht hij een bezoek aan het Wereldhuis van de provincie West-Vlaanderen. Zij ondersteunen financieel de bouw van het nieuwe centrum.
September 2017: Bouw van de bovenverdieping in het opleidingscentrum                                                                     
Een metalen trap wordt aan de gevel van het gebouw geïnstalleerd en de ruwbouw van de bovenverdieping zal in november 2017 klaar zijn.


IMG_5564 IMG_5506
IMG_5515 IMG_5554
27 april  2017: Diploma-uitreiking                                                         
Op 27 april krijgt een lichting afgestudeerden hun attest. Het zijn allemaal vrouwen die hun vorming begonnen zijn in het vroegere centrum. Een delegatie notabelen van de Commune en veel ouders woonden de plechtigheid bij. Het werd een gelegenheid het nieuwe centrum van BENKAN aan de omwonenden bekend te maken.


IMG_4012 DSCF4209
DSCF4216 DSCF4225
30 april 2017: Teriya-dag te Leuven                                                                     
Het werd een gezellige, warme Teriya-dag: 75 sympathisanten kwamen fietsen en wandelen ten voordele van het project BENKAN. Met een stadsgids wandelden we door het Utopia van Thomas More. De traditionele afsluiter blijft het Spaghettimaal in het sociaal restaurant “de RuimteVaart”, het vroegere Leren Ondernemen. In een fotoreportage werd het nieuwe centrum voor kansarme vrouwen voorgesteld en de plannen voor de bovenbouw, voorzien voor 2017-18, uiteengezet. Dank aan Ruimtevaart die ons jaarlijks hun restaurant ter beschikking stellen. En dank aan alle sympathisanten en medewerkers die dit project helpen realiseren.

6 - 17 december 2017: Werkbezoek te Bamako
Sangarébougou 11 december 2017. Onze taxi, - een Au revoir la France -, zoekt zijn weg tussen woonerven, schooltjes, voetbalveldjes, markten en spelende kinderen naar het nieuwe centrum van BENKAN. Met Julia, Linda en Paul van Teriya samen met Jul en Willy van IzG zijn we op werkbezoek. We worden met warme omhelzingen en gejuich ontvangen door Marie Anne, Sira, Esther en Boubacar die fier hun opleidingscentrum tonen waarvan nu ook de ruwbouw van de bovenverdieping klaar is.
In het verfatelier op de koer zijn een groep vrouwen aan het werk. In de naaiklassen zitten 50 apprenantes aan hun machines en tafels te naaien en te borduren.
“Si on te lave le dos, lave-toi le ventre.” Dit spreekwoord zal als rode draad door onze groepsgesprekken lopen. Met de hulp van Teriya is bij Benkan sinds 2011 een proces in gang gezet dat niet mogelijk zou zijn geweest zonder steun van buiten uit; nu is Benkan aan zet voor de verdere ontwikkeling ervan.
In de loop van 8 dagen worden alle aspecten van het opleidingscentrum besproken : het aangepast programma voor de éducation permanente, de financiële situatie, het systeem van inschrijven, het onderhoud van het gebouw, de uitstraling naar de buurt.                                                             
In de loop van de week werd ook een plan opgesteld in verband met duurzaamheid: Adiza, een vroegere medewerkster van de ngo Mali-Enjeu, zal in overleg met Tolo, in de loop van 2018 de lesgevers in een aantal seminariedagen begeleiden bij hun reflectie over de ontwikkeling van Benkan. Zij zelf bepalen waar ze over een periode van 5 jaar naartoe willen en hoe het project zich in de buurt beter kan integreren.
Met Timbely, de aannemer, bespreken Jul en Willy hoe het gebouw verder afgewerkt moet worden. Wat energievoorziening betreft, werden contacten gelegd met plaatselijke bedrijven voor het plaatsen van zonnepanelen en het boren van een waterput die het centrum en de buurt van water zal voorzien. Water wordt een schaars goed in Bamako.
Het werkbezoek verliep in een bijzonder vriendelijke sfeer. De mensen van Benkan zijn fier op hun nieuwe centrum en werken aan een positieve uitstraling in de buurt. Zoals vorige jaren logeerden de mensen van Teriya en IzG in het hotel Le Wa. We gingen dagelijks te voet door de wijken van Bamako, waar nu alle buitenlands toerisme wegens de onveiligheid is stilgevallen. Steeds werden we heel vriendelijk begroet. En zoals het stilaan een traditie geworden is, werd het werkbezoek met een riz-sauce-feestmaal plus 'sucrerie' op het dak van Hotel Le Wa afgesloten.