© 2015 Teriya, Nachtegaalstraat 29, 3110 Rotselaar, België
Webmaster: webmaster@teriya.be

Bezoek onze facebookpagina
Breng ook eens een bezoekje aan onze Facebook pagina
1992 - 2005

In 1992 richtten enkele Malinese universitairen de ngo Mali-Enjeu op met als doel kansarme jongeren en vrouwen een betere toekomst te geven door het organiseren van technische opleidingen. Vanaf het begin werkte de ontwikkelingsorganisatie Mensenbroeders samen met Mali-Enjeu.

Door omstandigheden kwam een einde aan deze samenwerking. In 2005  werd dan de vzw Teriya opgericht: vrienden van Mali-Enjeu  wilden enkele bijzonder waardevolle initiatieven binnen Mali-Enjeu in stand houden.
2005 - 2011

Het fietsproject ‘Vrouwen op de fiets in Bamako’ en de oprichting van een fietsenatelier waren de eerste grote projecten van Teriya en Mali-Enjeu, samen met een opleiding voor fietsenherstellers. Dit project is in 2010 afgerond in de vorm van een zelfstandig fietsenatelier, gerund door Dra, een van de nieuw opgeleide monteurs.

Belangrijk is het vormingsproject voor jonge kansarme vrouwen: Teriya ondersteunt een naaiatelier en een verfatelier waar textiel op traditionele wijze geverfd wordt. Deze opleiding omvat ook algemene vorming en alfabetisering. De ondersteuning van dit project is voor de komende jaren de eerste prioriteit voor Teriya.

In 2011 is de ngo Mali-Enjeu zelf in moeilijkheden geraakt en van het toneel verdwenen. Toch heeft bijna twintig jaar intensieve werking van Mali-Enjeu duidelijke sporen nagelaten vooral in de hoofdstad Bamako. Door hun vorming vonden enkele honderden Malinezen werk en ze vestigden zich als zelfstandige vakman/vrouw of richtten kleine productiecoöperaties op (vooral vrouwen).

Eind 2011 na het verdwijnen van Mali-Enjeu namen twee lesgeefsters, Marie-Anne en Sira, zelf het initiatief een opleidingscentrum voor kansarme vrouwen op te richten onder de naam Benkan.